Вежбање и правилна исхрана

Вежбање и правилна исхрана

Избор хране и пића које конзумирамо у великој мери утичу на квалитет нашег живота, а физичко здравље, поред редовног вежбања, зависи управо од правилне исхране.

Шта правилна исхрана подразумева?

Поред самог квалитет намирница и значаја које оне имају за наш организам, изузетно важно је и време конзумирања.

Препоручује се да пре тренинга не треба уносити већу количину хране, а ако се уноси у том периоду, храна треба да буде лако варљива, како не би изазивала надимања и додатна оптерећења у варењу. Уколико пре тренинга конзумирате већу количину хране, у процесу варења ће доћи до повлачења знатне количине крви у желуцу, тако да тренинг може да делује као мукотрпан физички рад. Умерена количина хране помоћи ће да ваш организам има све што му је потребно, а да не оптеретите додатно срце и крвне судове. Имаћете осећај лакоће, а покретљивост ће бити побољшана, баш као и ваше расположење.

Како одредити количину уноса хране?

Количина уноса хране зависи од неколико принципа које дефинишу дијатетичари, нутриционисти и ендокринолози. Основни принцип тиче се чињенице да физиолошка запремина желуца износи 300 грама, због чега се и предлажу мањи, а чешћи оброци. Када конзумирамо више него што нам је потребно, организам трпи. С друге стране, уколико организму нешто недостаје, здравље може бити нарушено.  Из тог разлога је неопходно редовно и правилно уносити хранљиве материје јер оне имају своје место и улогу у сваком организму.

Наш савет је да начин исхране мењате и прилагођавате постепено, како вас нагле промене не би натерале да одустанете. Исхрану треба да прилагодите нутритивним потребама вашег организма, као и начину живота и обавезама, а у томе ће вам помоћи тим наших стручњака.