3 златна правила хидратације

3 златна правила хидратације

У току једног тренинга може да се изгуби од 500 ml па и до 2 l течности, а код интензивнијег тренинга и више. Сваки недостатак течности смањује ефикасност у телу и функционално и физички. Када то знамо, јасно је да је хидратација битан део вежбања и да је потребно посебно јој се посветити.

Због чега се знојимо?

Температура тела при вежбању расте, а организам се опире овој промени лучењем течности. Испаравање течности са целе површине тела хлади тело и враћа га у почетно стање, што је природни механизам којим тело одржава температуру.

Знојење такође помаже у процесу чишћења тела и излучивања токсина, који се одстрањују заједно са спољним делом коже, епителом. Овај процес је вишеструко користан и неопходан за исправно функционисање целог организма. Због тога је вежбање посебно важно у 21. веку, када су природни процеси у организму угрожени смањеним кретањем.

Када вежбање наноси штету?

Када је вежбање, знојење и губитак течности тим путем здраво, како долази до наношења штете организму?

Уколико је физичка активност дуготрајна и физички неодмерена, између осталог може доћи до дисбаланса у организму услед прекомерног трошења хранљивих материја или дехидратације. Вежбање тада доводи до осећаја исцрпљености, што не би смео да буде резултат физичке активности.

Правилна хидратација за здраво вежбање

Да бисте правилно вежбали и осетили само позитивне ефекте вежбања, представљамо вам три златна правила хидратације:

  1. Учесталост
    Воду треба пити гутљај по гутљај. То значи правити временски размак између гутљаја, што организму оставља довољно времена да апсорбује воду и не оптерети желудац, а да количина течности за надокнаду стиже на време. Оно о чему вежбачи често не размишљају, јесте хидратација пре тренинга. Уколико тренинг започнете жедни, теже ћете постићи оптималан унос течности у току тренинга и доћи ћете у стање дехидратације или непријатности у желуцу, а најчешће до оба ефекта истовремено.
  2. Количина
    По принципу гутљај по гутљај треба попити до 500 ml воде. Треба избегавати конзумацију воде у већим количинама. Разлог томе јесте што већа количина воде изазива непријатност по волумену који изазива и по начину како ће се апсорбовати. Волумен значи количина течности коју тело везује, а везивање течности може бити последица стреса или слане хране. Непријатност по волумену изазива осећај тежине, успорености и смањене покретљивости.
  3. Температура
    Свака течност коју унесемо, и која се налази на температури нижој од температуре тела од 36°C до 37°C, мора да се загреје у желуцу пре него што уђе у метаболичке процесе. Уколико је вода хладна при конзумирању, у желуцу ће се десити вазоконстрикција крвних судова, односно њихово скупљање, све док се течност не загреје и док се не деси вазодилатација - ширење крвних судова. Најефикасније је да температура воде буде на температури тела, јер тада организам најефикасније надокнађује неопходну течност. Унета течност је у том случају одмах “спремна за коришћење”, и брже и корисније ће надоместити губитак услед вежбања.

Осим вежбањем, губитак течности може бити изазван здравственим стањем или спољном температуром, тако да правила за унос течности можете применити и у свакодневном животу.

Апсорпција воде је сложен процес, и правилним уносом можемо помоћи свом организму да увек остане хидриран, свеж и без непотребног осећаја тежине.