Болови у куковима – узроци и опоравак

Болови у куковима – узроци и опоравак

Designed by Kjpargeter / Freepik

За кук се сматра да је међу најјачим зглобовима и да је бутна кост управо у зглобу кука најчвршћа. Самим тим, подложна је великој амортизацији и спорој рехабилитацији.

Зглоб кука је изузетно осетљив на болести метаболизма, као што су остеопороза и остеопенија, те може додатно правити проблем, без обзира на то што не постоји велико оптерећење и нема никаквих повреда.

Узроци болова у куковима

Ако узмемо у обзир значај кретања за кардио-васкуларни систем, ендокрини и респираторни, онда се зглобу кука мора посветити велика пажња. Не мора кук да заболи да би вежбали за њега. Кук често осликава какво је читаво стање у организму и према амортизацији кука, могу се проценити и амортизације других зглобова у телу.

Чим почињу проблеми са куком, човек је склон да се навикне на дефицит и да га не пријављује као проблем. Код појачаног бола, људи су склони да пију лекове против болова. У тренутку када примете да лекови не дају жељено дејство, проблем се пријављује али је тада већ у одмаклој фази.

Најчешћи узроци болова у куковима су:

  • Остеопороза - то пре свега значи да постоји дефицит у коштаној маси која се полако и неприметно стиче и може да се развија годинама;
  • Фрактуре кукова - бол у куковима може бити изазван падом или неком другом врстом повреде. Што су кости слабије, подложније су повредама приликом пада;
  • Артритис - један је од најчешћих узрока болова у куковима и најчешће се јавља као последица запаљења зглоба и распадања хрскавице;
  • Смањено кретање - што даље утиче на покретљивост свих других зглобова, јер ако је смањено радно поље функционисања кука, индиректно ће бити смањена покретљивост других зглобова;

У телу је све повезано, а потрошеност кука, уско је везана за комплетно функционисање кардио-васкуларног и респираторног система. Зглоб кука је завистан од непосредне просте функције и од радног поља функционисања – амплитуде.

Лечеље и опоравак

ВЕЖБАЊЕ - У зависности од врсте узрока, у лечењу вам може помоћи и правилно, континуирано вежбање. Остеопороза вас обавезује на редовну контролу и придржавање режима живота који ће сигурно дати резултат. Програм оптерећења, односно вежбања мора бити строго контролисан, дозиран и у сарадњи са ендокринологом.

ОДМОР - У зависности од дијагнозе, како бисте се опоравили од повреда или болова у куковима веома је битно да одмарате.

ОПЕРАЦИЈЕ - У лечењу су неретко неопходни и хирушки захвати, у зависности од озбиљности стања пацијента/ткиње.

МАСАЖЕ - Погодне у лечењу могу бити и различите масажне терапије.

Низ тренажних технологија проф. др Веска Драшковића дали су резултате у лечењу пацијената и пацијенткиња који су имали изражене  проблеме са боловима у куковима. Њихове дијагнозе и резултате можете погледати овде.

Када осетите болове у куковима, важно је да од самог почетка проблем схватите озбиљно и консултујете се са стручном особом. Игнорисање бола и других симптома може касније довести до много озбиљнијих последица.