Болести метаболизма и тренажне технологије

Болести метаболизма и тренажне технологије

Све је више људи који оболевају од болести метаболизма, а најчешће се као узрок јављају  недовољна или неадекватна физичка активност и непримерена исхрана.

Болести метаболизма су остеопенија, остеопороза, дијабетес (тип 1,2), а може доћи и до хипертензије, односно високог крвног притисака.

Физичка активност и метаболизам

Физичка активност је незаменљиви стимуланс да се функционалне вредности у организму подигну на неопходан ниво и да се постигне жељени резултат у превенцији и терапији. Свака физичка активност подиже минутни волумен, односно количину крви, која пролази крвотоком у јединици времена. На то утичу физички рад, тренинг и уједно све активности, па чак и стрес.

У Србији се у овом тренутку лечи преко 800.000 дијабетичара и предвиђа се да ће их у наредном периоду бити све више. Као основна препорука поред предложене терапије и исхране, препоручује се физичка активност, која је неопходна и незаобилазна.

Она мора бити:

  • умерена
  • примерена, односно дозирана
  • свакодневна
  • организована

Један од начина лечења болесног метаболизма јесу тренажне технологије проф. др Веска Драшковића.

Тренажне технологије

Тренажна технологија је систем вежбања који је планиран, дозиран и стручно вођен. Она у себи садржи дијагностику, програм адаптације у напору и бројне програме вежби.

Дијагностика подразумева да на почетку сваки вежбач пролази кроз мерење и одређивање параметара који утичу на избор програма, интезитет, трајање и мерљивост постигнутих резултата. На овај начин се креира комплетна слика кардио-васкуларних могућности и моторичких способности, а са њима и јединствен програм вежби за сваку особу.

Програм адаптације је постепено и систематично увођење организма у напор и напрезање се одвија упоредо са релакс вежбама и опуштањем, чиме се умањује и на крају потпуно уклања хронични умор. У овом процесу се посебно прати стање вежбача и планирају специфични сегменти вежби прилагођени његовом стању. Овај период траје од неколико недеља, до неколико месеци, у зависности од физичког стања вежбача.

Програми вежби подразумевају да је у току 34 годинe дуге праксе, развијено десетине различитих програма који се модификују за сваког корисника понаособ.

Како да организујете редовну физичку активност?

Само редовна физичка активност може вам помоћи да постигнете жељени и циљани резултат. Без обзира на расположење, услове и могућности, не избегавајте да будете активни. Како бисте једноставније контролисали своје здраље ево савета који вам могу користити:

  • водите дневник - он се води сваког дан и углавном се бележи да ли је предложени програм упражњаван или не и да ли су здраве навике присутне у току дана;
  • бележите запажања - уколико приметите до сада незапажене промене на телу или у организму, најбоље је да се посаветујете са стручним лицем. Важно је да научите да ослушкујете свој организам и тело;
  • слушајте надлежног лекара - пратите савете стручњака како бисте на правилан и здрав начин побољшали стање организма;
  • усклађујте терапију, према стању и постигнутим резултатима.

Само редовна и добро организована визичка активност може вам донети резултате услед лечења разних болести метаболизма.

Наше тренажне технологије су вам сада доступне у оквиру акције Здравље на поклон. Уколико се региструјете до краја јуна, моћи ћете да вежбате 3 месеца бесплатно уз наше програме и учините услугу вашем метаболизму.