Зашто да водим дневник вежбањa?

Зашто да водим дневник вежбањa?

Вођење дневника је корисно за вежбача и са физичког, и у психолошког аспекта. Многи људи се баве физичком активношћу без размишљања о бележењу кратких извештаја са тренинга. У овом блогу ће бити речи о томе зашто је тренинг потпун само уз вођење белешки, и зашто је дневник  један од основа физичке културе.

Физички параметри

Основни и мерљиви параметри који се могу пратити јесу физички. То су висина, тежина и пулс, које треба мерити ујутру након буђења и увече пре спавања.

Висину је корисно мерити ради праћења промена у међупршљенском простору. Вежбе обликовања треба да обезбеде неопходан размак између пршљенова, који је често сабијени услед дуготрајног седења и недостатка потпоре леђних мишића који су ослабили.

Килажа говори о активностима метаболизма, а пулс о кондицији вежбача. Уколико редовно вежбате, моћи ћете да пратите смањење пулса услед истог напора при вежбању.

Ово су драгоцени подаци за вашег тренера, лекара или терапеута, али и за вас саме. Тачни и мерљиви подаци као резултат вежбања доносе сатисфакцију вежбачу и мотивишу га, упозоравају и едукују.

Психолошки ефекти

Једнако важна запажања се тичу утисака и задовољства након тренинга, броја понављања за неку вежбу, транзитним ограничењима и тешкоћама везаним за напор и тренинг. Када вежбач након неког времена види шта му је представљало напор у почетку, видеће јасно свој резултат и добити подстрек да настави.

Једна од користи вођења дневника је праћење промене расположења вежбача. Уз забележену промену заморене и безвољне особе у енергичну и ведру, изговора за прескакање вежбања ће бити све мање, а мотивација и воља ће расти и преливати се и у друге активности којима се особа бави.

Дневник као тренинг

Вежбање на овај начин руши кочеће механизме у људском уму, и храбри га да успе и на другим животним пољима. Човек који је доследан себи и својим циљевима, лакше до њих стиже, а вежбање је одличан пут да човек тренира свој вољни фактор и одговорност према себи.

О овоме сведоче бројни успешни људи, међу којима су и они који су се опоравили од тешких повреда и успели да поврате виталност и снагу. Дневник на том путу постаје неми посматрач који бележи успоне и падове, и увек оставља простор за нова достигнућа. Вежбање је први корак ка здравијем и квалитетнијем животу, који је увек на дохват човека који је спреман за промену.