Вежбање и здравље - историјат

1986.

године проф. др Веско Драшковић основао је први приватни студио за спорт, рекреацију и физичку културу, “Студио Но. 1”, који се у почетку бавио програмима из области физичке културе и рекреације. Од тог момента, истраживања, чији су резултат тренажне технологије, почињу и трају до данас. Истраживање физичких могућности и примена тренажних технологија, утицали су на развој пројекта у свим димензијама науке, струке, праксе, као и развоју менталног и физичког, у духовном здрављу као целини.

1987.

године реализован је и истраживачки пројекат “Примена програма оптерећења за категорију људи у урбаној средини са циљем подизања физичког статуса на степен здравих људи”, што је била основна водиља у креирању и дозирању тренажних технологија, које решавају практичне проблеме савременог човека и унапређују теоријску основу и научну доктрину.

1987.

године формиран је Бели програм, где раме уз раме иде и појава различитих могућности при увођењу дијагностике.

1988.

са групом вежбача који су годину дана радили по Белом програму, формиран је Плави програм.

1989.

почела је сарадња са проф. др Милошем Видаковићем, на афирмацији струке, физичке културе и имплементације у сродне струке и научне области.

1990.

започета је сарадња са Љубодрагом Минићем, неурохирургом са Војно-медицинске академије.

1990.

започета је сарадња са проф. др Милком Дрезгић, ендокринологом, а данас је настављена са проф. др Весном Димитријевић - Срећковић, ендокринологом.

1991.

1991. године формиран је и последњи и најнапреднији Црвени програм.

1994.

године започета је сарадња са еминентним стручњацима са Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње”, међу којима је и проф. др Божина Радовић.

2015.

године развија се потреба да Студио Но. 1 прерасте у “Вежбање и здравље 3мд д.о.о”, правни субјекат који представља наше пројекте и стручне сараднике, у транспарентнијој комуникацији са институцијама и појединцима.

2016.

године успостављена је сарадња са др Александром Војводићем, ортопедом у Клиничко болничком центру Земун, као и са проф. др Радетом Бабовићем - физијатром у Клиници за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

2017.

године формиран је “Стратешки центар за виталност нације”, који заокружује и уобличава уобличава целокупни научни рад и резултате истраживања која трају већ 34 године.

Проф. Др. Веско Драшковић

Проф. др Веско Драшковић

Професор физичке културе

Рођен је у Колашину 1959. године. Још као дечаку отац Драгомир, професор хемије и биологије, пренео му је љубав према науци о кретању, што је утицало на то да 1978. године упише Факултет за физичку културу, Универзитета у Београду, где је 1983. године дипломирао.

Четири године касније као професор физичке културе основао је Студио Но. 1, први студио за спорт, рекреацију, физичку културу, који је 2013. године прерастао у “Вежбање и здравље 3мд д.о.о”.

1991. године на матичном факултету завршава и постдипломске студије, а 2005. такође и на факултету Браћа Карић у Београду.

Жеља за усавршавањем и ширењем знања подстакла га је да 2006. године магистрира на тему “Ефекти кондиционих рекреативних фитнес програма на физичку радну способност код особа средњег доба”, а годину дана касније је докторирао на тему “Ефекти тренажне технологије на физичку и радну способност особа са хипокинетичким синдромом”.

Члан је Удружења стручњака за рекреацију Србије, као и Светског концила за здравље, спорт, физичку културу и рекреацију.

Неке од области његовог интересовања су хипокеинезија, као болест савременог човека, дозирано оптерећење, спорт и медицина, спортски и здравствени туризам.

Комплетну биографију проф. др Веска Драшковића погледајте овде.

Пројекти

Од самог почетка до данас организовали смо и учествовали у великом броју пројеката везаних за спортско-рекреативни и здравствени туризам, а ово су неки од њих:

1989/1990. Анти-стрес програм - брига о здрављу људи изложених бројним факторима ризика
Анти-стрес програм - брига о здрављу људи изложених бројним факторима ризика (1989/1990.)

Овај пројекат је био посвећен бризи о здрављу пословних људи, као и чланова њихових колектива, породице и пријатеља. Реализован је као скривена клиника на св. Стефану, на којој се 24 сата активно бринуло о здравим навикама, потребама, превенцији и третирању последица изазваних стресом.

1996. Радионица и излагање програма за развој спортско-рекреативног здравственог туризма
Радионица и излагање програма за развој спортско-рекреативног здравственог туризма (1996.)

Пројекат је реализован на Златару, као Клиника за психо-физичку рехабилитацију људи изложених разним ризико-факторима, са циљем да служи као локација за анти-стрес програм. Утврђено је да је сложене последице стреса могуће третирати тренажним технологијама у природним условима и са природним ресурсима, где се постижу и најбољи резултати.

1997. Оснивање тениског кампа у Југославији
Оснивање тениског кампа у Југославији (1997.)

Пројекат је реализован са циљем подизања стручне и научне основе у практичној примени, у сарадњи са краљевским тениским клубом из Барселоне.

1998. “Процена физичког статуса и перманентна едукација запослених”
“Процена физичког статуса и перманентна едукација запослених” (1998.)

У питању је истраживачки рад/пројекат за запосленима у ПТТ и Телекому и члановима њихових породица.

1999. Формирање тенис клуба на Кошутњаку
Формирање тенис клуба на Кошутњаку (1999.)

Тенис клуб на Кошутњаку формиран је са имплементацијом науке и струке у тренажним процесима. Рад кроз тренажне технологије објединио је категорије тенисера, од аматерског до професионалног нивоа.

1999-2000. Покретање дијагностичког центрa
Покретање дијагностичког центрa (1999-2000.)

Дијагностички центар за процену физичког статуса и дозираног оптерећења тј. методолошко-истраживачка лабораторија са мерењем, проценама и праћењем параметара који одређују физички статус, основан је у Београду.

2017.  Оснивање Стратешког центра за виталност нације
Оснивање Стратешког центра за виталност нације (2017.)

Стратешки центар за виталност нације основан је у Београду са креираним програмом за ментално и физичко у духовном здрављу. Овим програмом врши се повезивање науке и струке у непосредној пракси и то: у превенцији, корекцији, терапији, рекреацији, спортској рекреацији и спорту.

Стручни сарадници

Пук. проф. др Љубодраг Минић

Специјалиста Неурохирургије

Поље стручности - Неурохирург
Биографија

др Александар Војводић

Специјалиста ортопед-хирург

Поље стручности - Ортопед-хирург
Биографија

проф. др Весна Димитријевић

Специјалиста Ендокринологије

Поље стручности - Ендокринолог
Биографија

др Милијана Балевић

Специјалиста кардиологије

Поље стручности - Интерниста
Биографија

др Влајко Пановић

Специјалиста медицинске психологије

Поље стручности - Психолог
Биографија

проф. др Раде Бабовић

Професор физијатар

Поље стручности - Физијатар
Биографија

проф. др Горан Недовић

Редовни професор - област Соматопедија

Поље стручности - Дефектологија - Соматопедија
Биографија