О тренажним технологијама

Тренажна технологија је систем вежбања који је планиран, дозиран и стручно вођен. Она у себи садржи дијагностику, програм адаптације у напору и бројне програме вежби. До сада је прилику да користи тренажну технологију имало више од 50 000 корисника.

Service Title
Дијагностика

На почетку сваки вежбач пролази кроз мерење и одређивање параметара који утичу на избор програма, интезитет, трајање и мерљивост постигнутих резултата. Посматра се рад срца, покретљивост и функционална снага коштано-зглобног система, са акцентом на предвиђене и измерене проблеме кичме, колена, кука и других зглобова. На овај начин се креира комплетна слика кардио-васкуларних могућности и моторичких способности, а са њима и јединствен програм вежби за сваку особу.

Service Title
Програм адаптације

Постепено и систематично увођење организма у напор и напрезања се одвија упоредо са релакс вежбама и опуштањем, чиме се умањује и на крају потпуно уклања хронични умор. У овом процесу се посебно прати стање вежбача и планирају специфични сегменти вежби прилагођени његовом стању, из којих се касније формира целокупни персонални програм. Овај период траје од неколико недеља, до неколико месеци, у зависности од физичког стања вежбача.

Service Title
Програми вежби

У току 34 годинe дуге праксе, развијено је десетине различитих програма који се модификују за сваког корисника понаособ. Неки од њих су програми вежби обликовања, јачања по мишићним групама, истезања и дисања, опоравка након тренинга, програми за врхунски спорт и специјализовани програми за различите типове професија. Након упознавања са програмом, корисник може да настави да примењује тренажне технологије код куће, уз периодичне консултације и дијагностичке процедуре.

Наука у пракси

Вежбање и здравље нуди јединствен мултидисциплинарни приступ физичкој активности, који сваком вежбачу приступа на начин да за њега креира најбољи могући програм. Оптималан однос уложеног напора и добијених резултата вежбања је последица вишедеценијског истраживања и практичног рада. Избор програма, учесталост конзумирања, начин изведбе вежби и њихов редослед одређује проф. др Веско Драшковић.

Циљ је да се покрене функционална вредност целог тела, повећањем прокрвљености и активирање што више мишићних влакана. Број мишићних влакана и крвних судова је непроменљив, али се тренингом повећава њихова функција и попречни пресек мишићног влакна. На овај начин се постиже равнотежа аеробног комфора и неопходна функционална вредност у организму, што представља адекватан физички статус. Када је цео организам активан и снажан, оптерећење срчаног мишића је уравнотежено, коштано-зглобни систем трпи мање оптерећење, а ендокрини процеси се доводе у равнотежу. У мерењу ових резултата учествује тим стручних сарадника, у својим областима специјализације. Унапређење тренажних технологија се врши на сваке три године, у складу са резултатима научно-истраживачког рада и могућности практичне примене са вежбачима и пацијентима.

Како изгледају вежбе?

Како изгледају вежбе?

Данас постоји више од 1000 различитих вежби које се могу комбиновати и дозирати тако да се уз минималан напор и ризик постигну максимални резултати. Програм се састоји из димензија: вежби обликовања, вежби јачања, вежби за стомак - леђа, истезања, дисања и комплекс вежби за релаксацију - опуштање. Комбинација ових димензија у различитим програмима је планирана тако да сваки покрет, уз тачно одређен напор, има своју сврху и свој циљ.

Корисник се на почетку вежбања уводи у програм вежби обликовања, тако да има до 500 контракција мишићних влакана по тренингу. Мере се и прате параметри вежбача, и на основу тих података предлаже један од следећих програма: Бели, Плави или Црвени. Основни, Бели програм почиње са 240 контракција мишићних влакана по тренингу и касније се увећава прелажењем нивоа, при чему код врхунских спортиста и рекреативаца који редовно вежбају, иде и до 15 000 контракција у току тренинга у трајању до 90 минута. Праћењем основног, Белог програма, вежбачи у кратком року примећују побољшање у локомоторним способностима, амплитуди покрета и уопште нивоу енергије и свежине коју поседују у току дана.

Покрет као лек

Покрет као лек

Светска здравствена организација је на почетку 21. века објавила да је ризико фактор некретања опаснији и штетнији од конзумирања алкохола, дувана и нездраве хране. Модеран начин живота угрожава животе милиона људи, због чега дозирана, стручно вођена и контролисана физичка активност треба да постане свакодневница сваког човека. Наш циљ је да подизањем свести о вежбању и применом тренажних технологија утичемо на превенцију обољења узрокованих некретањем. Више хиљада људи који редовно користе тренажне технологије постигли су жељене циљеве на пољу здравља и обезбедили себи квалитетнији и испуњенији живот.

Коме је програм намењен?

Коме је програм намењен?

На техникама је тестирано преко 50 000 људи, од деце најмлађег узраста до лица старијег доба (преко 65 година), као и врхунских спортиста. Ограничења не постоје, јер програме обухваћене тренажним технологијама може изводити свако лице које има могућност покрета. Програми су примењиви на потпуно здраве људе, као и на кардиоваскуларние, ендокрине, локомоторне и све друге пацијенте који имају хронична и пролазна здравствена ограничења.